• Geschiedenis
    • Menu 1
  • Bestuur
  • Nieuws
  • Agenda
  • Aanmelden als lid
  • Forum
  • Vraag & aanbod
  • Clubshop
  • Links
  • Sponsoren
  • Estafette vriendelijke garages
  • Fehac
  • Geschiedenis
  • Foto's
  • Fotoalbum Website
  • Overige fotoalbums

De Renault Estafette

Geschiedenis

De geschiedenis van dit rappe bestellertje van Renault begint voor de buitenwereld bij de introductie in 1959. Voor de Renault Estafette begon deze weg al ergens in 1952. 

De heer Guy Grosset Grange krijgt in 1952 de opdracht om een klein vrachtwagentje te gaan ontwikkelen dat kon worden aangedreven met de motor van de 4CV en waarin een wijnvat overdwars tussen de achterwielen moest passen: " De Renault Estafette." 

Als voorbeeld diende een Duitse Gutbrod-bestelwagen, de tweetakt motor werd eruit gehaald en die van de 4CV er voor in de plaats gezet, het nuttige laadvermogen zou 600 kg worden, de hoogte en breedte werden vastgesteld en het stond van het begin af aan vast dat de laadvloer zo laag mogelijk moest blijven. Dit noopte tot voorwielaandrijving en sloot de Volkswagen oplossing uit. Zo ontstond de slogan: "Renault vous vendre un vehicule vide" (Renault verkoopt u een leeg voertuig.) 

De laadvloer is simpel: gewoon van Volkswagen afgekeken! Dubbel plaatstaal met boogrib. Het voorste deel, de motor bevestiging, is gecombineerd met de radiator, de wiel ophanging en de sturing, Dat deel is zo ontworpen dat het van de cabine af te schroeven is. Dat voorste stuk werd al snel gedoopt tot "le cheval" (het paard). 

De Estafette parkeert als een personenwagen iets dat moeilijk te verwezenlijken is bij voorwielaandrijving. Door de motor iets naar voren te plaatsen kon de wieluitslag vergroot worden. Sneeuwkettingen bij de Estafette is extra moeilijk, omdat de voorbanden nogal dicht langs de besturingshendel lopen. Maar eigenlijk heb je ze helemaal niet nodig, omdat het voertuig van zichzelf al zwaar is aan de voorzijde. De Gendarmerie, die veel in Estafette's reed, liet ze er dan ook gewoon af in de bergen. Zij maakten gebruik van winterbanden. Dit gaf nog al eens conflicten, omdat ze tegen de aangehouden personen zeiden dat ze wel degelijk kettingen moesten trekken. "Als U uw sneeuwkettingen niet om legt, gaat U niet naar boven!" 

De verhoogde uitvoering was een later ontwerp van de heer d' Ariveau. In 1957 is er een pick-up versie van gemaakt. 

Uiteindelijk kwam in 1959 de Renault Estafette op de markt. Het was de eerste Renault met voorwielaandrijving. Renault Estafette paste tussen de lichte Renault Juvaquatre en Renault Dauphinoise en de zwaardere Renault Voltigeur, Goelette en de Galion. 

 

De motor

 

Bij zijn introductie in 1959 maakte men gebruik van de 850 cc motor uit de Dauphine. Voor de Estafette werd een nieuwe versnellingsbak ontwikkeld met vier volledig gesynchroniseerde versnellingen. Door zijn korte 1e en 2e versnelling kon de Estafette hellingen tot 23,5% nemen en dat met 600 kg lading. In 1961 wordt de 850 cc. Daupine motor vervangen door de 1.100 cc Sierra motor uit de Renault 8. De Renault Estafette bestelwagen zal in de 1969 uitvoering een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan. Zo wordt op de eerste plaats een sterkere motor gemonteerd, het interieur worden gewijzigd en zal de wagen aan de voor-en achterzijde worden voorzien van verzwaarde bumpers. 

De cilinderinhoud van de voorin geplaatste Estafette motor wordt van 1.108 cc vergroot tot 1.289 cc. Niet alleen wordt hierdoor het maximale vermogen groter, maar ook het trekkrachtverloop gunstiger. De prestaties van de 1969 Estafette zijn daardoor hoger; de topsnelheid bedraagt nu 98 km/u. 

 

Het interieur


Ook het interieur van het bestuurderscompartiment van de Estafette werd gewijzigd. Verbeterde stoelen, een overzichtelijker dashbord en een beter bedienbaar verwarmings-en ventilatiesysteem dragen bij tot een hoger comfort voor bestuurder en bijrijder. 

 

Het exterieur


De vernieuwde bumpers zijn niet alleen hoger en dikker, maar zijn tevens voorzien van extra grote rubber stootblokken. Dit maakt de kans op beschadigingen bij het parkeren van deze, voor stadsbestelwerk uitermate geschikte wagen, aanzienlijk kleiner. In 1972 vond er nog een optische verandering aan de Renault Estafette plaats. Aan de voorzijde van de Estafette verscheen een andere gril en de luchthappers, welke boven de voorruit zaten, verdwenen. 

Zoals bij alle Renaults biedt vooral bij de Estafette de voorwielaandrijving grote voordelen. Door het ontbreken van de cardanas heeft de Renault Estafette een lage laadvloer. Hierdoor zijn de laadmogelijkheden zeer groot. (Aan laadvermogen had de Estafette dan ook geen gebrek). Wat dacht je van 1.730 kroppen sla, 109 stofzuigers, 14 televisietoestellen of 25 melkbussen. 

Het laadvermogen varieerde tussen de 800 kg en de 1.000 kg. De Renault Estafette 800 en 1000 werd in vele verschillende uitvoeringen geleverd. Dit hing samen met de gekozen carrosserie-uitvoering, want de Estafette was leverbaar als korte en lange bestelwagen, Pick-up, kampeerauto, Alouette en Microbus. Deze laatste was een estafette met ramen in het dak. De Alouette bied plaats aan acht personen en de Microbus aan negen personen. Deze estafettes vervoeren op zeer comfortabele wijze bijvoorbeeld kinderen, werkteams met hun gereedschappen etc., maar is ook zeer geschikt voor het hele gezin voor gebruik in het weekend of tijdens de vakantie. 

Heel bekend is natuurlijk de verhoogde versie , een Estafette met een polyester hoed op. Dit polyester dak was overigens het eerste in serie vervaardigde kunststof onderdeel bij Renault. De Estafette werd eind 1960 ook naar Nederland geëxporteerd. De carrosserie werd in vier modellen vervaardigd: de bestelwagen, de bestelwagen met verhoogd dak, de bestelwagen met huif en een wagen, welke op maat kon worden opgebouwd, uitgaande van de Pick-up uitvoering. 

Al deze Renault Estafette modellen hebben echter veel punten gemeen. In de stad is de grote wendbaarheid een bijzonder belangrijke eigenschap. De totale lengte van maar 4,09 m. voor de korte bestelwagen en 4,46 m. voor de lange bestelwagen speelt hierbij een grote rol. De korte draaicirkel (resp. 9,30 m. en 10,80m.) komt uitstekend van pas bij het parkeren. De 1.289 cc motor blijft ook bij de zwaarste belading sterk en pittig en is toonaangevend voor zijn klasse. 

Onderhoud blijft tot een minimum beperkt. De koeling geschiedt via een gesloten circuit. De korte Estafettes zijn er in vier uitvoeringen: type 800 en type 1000 met standaarddak, nuttig laadvermogen 5,28 ccm; type 800 en type 1000 met verhoogd dak, nuttig laadvermogen 6,10 ccm. Het laden geschiedt via de achterdeuren. Met behulp van de schuifdeur rechts kunt u ook snel zijwaarts lossen. Ook het bestuurdersportier kon met een schuifdeur geleverd worden. Het bijrijders portier is een normaal naar voren scharnierende deur, maar kon tevens met een schuifdeur worden geleverd. De laadruimte kon dan bereikt worden via de achterdeuren. Deze uitvoering is vrij zeldzaam. Op de vloer bevinden zich verankeringpunten voor het vastzetten van de lading. Voor degenen die meer laadvermogen nodig hadden, is er ook een Estafette 1000 lang met verhoogd dak leverbaar. Net als de andere besteluitvoeringen, kan ook dit type worden uitgevoerd voor specifieke toepassingen. Zoals voor rijdende winkels met koelinstallatie (bakkers, slagers, vishandelaren e.d.), ambulances, koelwagens, vleestransport, enzovoorts. 

Hoewel de Estafettemodellen bedrijfswagens zijn, is het komfort voor de chauffeur niet vergeten. Er is alles gedaan om vermoeidheid te voorkomen. De comfortabele stoelen hebben een doordachte constructie. De chauffeursstoel is horizontaal verstelbaar, zodat steeds de gunstigste zithouding kan worden ingenomen. De panoramische voorruit biedt een prima uitzicht. Het remsysteem heeft gescheiden circuits en wordt hydraulisch bediend. Het ene circuit werkt op alle vier de wielen en het andere, onafhankelijk, alleen op de voorwielen. Ook een vacuüm rembekrachtiger (Mastervac) is bij de Estafette type 1000 standaard. Evenals een automatische remkrachtbegrenzer. 

De Renault Estafette had in zijn tijd concurrentie van de Citroen HY, de Fiat 238, de Peugeot J5/J7 en de Peugeot D4, de VW Transporter, de Ford Transit en de Barkas uit de DDR. 

Ook de Verenigde Staten ontkwamen niet aan de Estafette. De gesloten bestelwagen werd geleverd als Petit Panel, de verhoogde versie als Hi Boy. De personenwagen als Petit Wagon en de Pick-up als Petit Truck. Of er in Amerika nog Estafettes rondrijden is bij ons helaas niet bekend, maar het zou ons niet verbazen als ook daar nog een aantal liefhebbers van de Estafette zijn of er nog steeds in rijden. 

Het einde van de Estafette kwam in 1980, toen hij werd opgevolgd door de nog steeds succesvolle Trafic / Master serie.

Agenda

Technische dag 2023

15 april 2023 - 10:00 uur

Estafette Weekend 2023

15 september 2023

Contactgegevens

Vereniging Vrienden van de Estafette
Mr. M.C. van Hallstraat 6
4132 EH Vianen
secretaris@renault-estafette.nl


Neem contact op


 

Zoeken


Social media


Facebook Facebook

Copyright 2023 - Vereniging Vrienden van de Estafette
Inloggen | Sitecup - sponsoring vereniging | Ziber - Responsive of Adaptive? | Design by Dolsma Special Projects